Κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια στις Εθελοντικές Κοινωφελείς Οργανώσεις

Κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια στις Εθελοντικές Κοινωφελείς Οργανώσεις

Αρ. Πρωτ. 15814/05.05.2011

 

Προς Υπουργούς:

-  Οικονομικών

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα και κυρίως η ανύπαρκτη κρατική κοινωνική πολιτική αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποια εθελοντική οργάνωση από τις 10 που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Ειδικότερα, σε σχέση με το 2009 για το 2010 είχαμε αύξηση περίπου 45% των αιτημάτων, που προέρχονταν από οικογένειες που ζητούσαν βοήθεια από τα Παιδικά Χωριά SOS, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Από αυτά τα περιστατικά το 80% αφορούσε οικογένειες Ελλήνων και κυρίως μονογονεϊκές.

Η πλειοψηφία των παραπάνω περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με υποστήριξη της οικογένειας γίνεται μέσω προγραμμάτων, όπως Κέντρα Ημέρας κλπ., προσφέροντας δωρεάν υποστήριξη τόσο υλικής μορφής (τρόφιμα, ρουχισμός, κάλυψη ενοικίου κλπ.) όσο και συμβουλευτικής-θεραπευτικής (ψυχολογική υποστήριξη, λογοθεραπεία, μαθησιακή κλπ.).

Ελάχιστα περιστατικά έχουν καλυφθεί με τη φιλοξενία των παιδιών τους, ως έσχατη λύση.

Μέσα σε αυτή την αρνητική πραγματικότητα, η Πολιτεία δεν παρέχει καμιά ουσιαστική στήριξη προς τις οικογένειες αυτές και κυρίως δυσχεραίνει το κοινωνικό έργο των εθελοντικών οργανώσεων η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε ιδιωτικούς πόρους. Με το φορολογικό νομοσχέδιο (3842/2010) όλες οι δωρεές προς τις  Οργανώσεις αυτές υπόκεινται σε βαρύτατη φορολογία της τάξεως του 20% επί των ακαθάριστων εσόδων, ενώ παράλληλα καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές προς τους δωρητές. Αντίθετα, προς κάθε έννοια ισονομίας, με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, αν κάποιος δωρίζει σε πολιτιστικό φορέα ή Σύλλογο το ποσοστό του 20% του δωριζομένου ποσού του αφαιρείται από το εισόδημά του.

Επίσης, η υπο-χρηματοδότηση των Φορέων από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα κατανομής πόρων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τέλος, η σημαντική καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων από τα συμβαλλόμενα ασφαλιστικά ταμεία απειλεί ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας τους ενώ ήδη τρία από τα δέκα σωματεία, που αριθμεί η Ένωση  «Μαζί για το Παιδί» κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους.

Επειδή, το έργο αυτών των Κοινωφελών Οργανώσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό,

επειδή, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, οξύνονται ολοένα και περισσότερο με άμεσα θύματα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Mε ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα στηρίξει αυτές τις οικογένειες;

- Για ποιο λόγω, οι συγκεκριμένες κοινωφελείς οργανώσεις εντάχθηκαν σε αυτό το νόμο, ενώ εξαιρέθηκαν κάποιοι πολιτιστικοί οργανισμοί και κάποιες Μ.Κ.Ο.;

- Θα δημιουργήσετε ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο η χρηματοδότηση να βασίζεται τόσο σε ποιοτικές όσο και σε ποσοτικές παραμέτρους (π.χ. προϋπολογισμοί, ετήσιοι απολογισμοί), οι οποίες να προκύπτουν μέσα από πιστοποιημένες δομές και υπηρεσίες;

- Mε ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί τελικά η βιωσιμότητα αυτών των ιδρυμάτων, που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο;   

Απαντήσεις Υπουργείων

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νικολόπουλος Νικόλαος

Καράογλου Θεόδωρος

Καριπίδης  Αναστάσιος